Spapaket och andra nyttigheter på Öland

Spapaket och hälsan

Hälsoprodukter som man inte tänker på som hälsosamma, kan vara det. Under ett besök på Öland, fick vi veta en nyhet. Vi hade bokat ett spapaket och ville vara lite extra medvetna om vad vi stoppade i oss. Vinets hälsosamma effekter på hjärtat är väl dokumenterade, men en ny studie visar en annan del av kroppen kan ha nytta av måttlig konsumtion rödvin, nämligen våra tänder. Det är en nyhet som troligen välkomnas av alla oss som gillar rött vin. Här kan man förresten boka vårt härliga spapaket: Ekerum. Tillbaka till vår nyhet :-).

Det var en tandläkare som också bokat spapaket  och som berättade några intressanta fakta för oss. Forskarna bakom den nya studien, förklarar att munhålan är en enormt komplex och unik livsmiljö i den mänskliga kroppen. Hundratals mikrobiella arter samexisterar i den mänskliga munnen samtidigt. Eftersom tänderna är ytor som mikroorganismer har möjlighet att ansluta sig till under lång tid, vilket kan leda till bildandet av plack.
Att bilda ett symbiotiskt förhållande i tändernas plack, bakterier såsom streptokocker och laktobaciller kan producera organiska syror i höga nivåer efter jäsning av kost socker. Dessa syror demineraliserar ytan av tänderna, vilket leder så småningom till tandlossning eller tandlossning. Upp till 60-90% av världens befolkning drabbas av dessa orala sjukdomar.

Spapaketet kompletterades…

Forskare har också funnit att rött vin – både med och utan alkohol – och kombinerat vin och druvkärneextrakt var mest effektiva på att bekämpa bakterierna i munhålan. De positiva effekterna av rött vin på min hälsa, undersökte jag senare på kvällen. Då blev det några glas för att komplettera vårt spapaket. Det blev också många glada skratt och god mat.