Resa & vaccination

Vaccinations tips vid resa

Vad du behöver vaccinera dig för när du ska ut och resa beror på vilket land du ska resa till, hur länge du ska vara i landet och hur din boendestandard kommer att vara.

Besöka vår mottagning vidavarldensvaccin, vi har vaccinationer i Helsingborg för just det land som du ska besöka.

Gravid och ska resa?

Ät malariatabletter om du ska till ett land som är drabbat av malaria. Både du och ditt barn kan bli väldigt sjuka om du blir smittad.

Du bör inte vaccinera dig mot gula febern om du är gravid. Om du ska åka till ett land där gula febern finns så bör du istället avboka din resa.

Hepatit A-vaccinering rekommenderas för nästan alla resor utanför Europa. Det behövs endast en dos för att du ska ha ett säkert skydd. Däremot kan du ta en till dos efter år för att du ska ha ett skydd mot Hepatit A i minst 20 år.

Vaccineringen mot Hepatit A heter Havrix. För denna vaccination krävs det att det har gått minst 6 månader mellan dos 1 och dos 2.

Det finns även ett vaccin mot både Hepatit A och B som heter Twinrix. Där krävs det tre doser med en intervall på en månad mellan första och andra dosen, och sedan ett halvår till ett år innan dos tre.

Nyponpulver sägs minska ledvärk…

Ett hemligt vapen för att få befrielse från den fruktansvärda smärtan av artros (och andra former av artrit) kan vara så nära som ditt kök. Härom dagen läste jag en artikel där en läkare på ett toppuniversitet, skriver att hans forskning visar att en god smoothie gjord med nyponpulver, oftast är lika effektivt som starka smärtstillande läkemedel.

En professor i hälsovetenskap vid ett Universitet i Australien, sade att nyponpulver fungerar utan farliga biverkningar som man kan få av smärtstillande medel. Nypon finns även i kapselform, som har visat sig vara lika effektiv som pulver. Professorn  använder nypon själv och han har artrit, men är inte längre besvärad av smärta eftersom han gör sig en smoothie varje morgon. Jag tillsätter en matsked nyponpulver som har en trevlig smak och inte dominerar. Danmark är en stor producent av nypon och de används i traditionella skandinaviska livsmedel – i soppor och andra rätter samt drycker.

Nypon kommer från frökapslar av rosor, som finns i trädgårdar runt om i världen. De påträffas sällan av trädgårdsmästare eftersom buskar tenderar att beskäras så fort som blommorna vissnar, vilket uppmuntrar till fler blommor. Men om nyponpulverdöende blommor får sitta kvar på buskar, bildas små bär liknande frö bollar. Nyponen har en rödaktig färg. Den genomsnittliga trädgården producerar inte tillräckligt för terapeutiskt värde, eftersom det behövs många för att göra nyponpulver eller piller. Dessutom är det en särskild typ av ros som allmänt används för antiinflammatoriska pulver och piller. Denna prisade sort är Rosa canina, en klättrande typ som ofta växer vilt i Skandinavien samt norra Afrika och västra Asien. Under många århundraden har de använts som en traditionell terapi för diarré, urinvägsinfektioner, och en mängd andra sjukdomar.

Volontärer har rapporterat att behandling med nyponpulver minskar smärtnivåerna. Detta naturläkemedel är ännu effektivare än läkemedelsbaserade smärtstillande medel, vilka kan orsaka problem med blödningar och andra biverkningar, säger professorn. I motsats till icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (acetylsalicylsyra, ibuprofen, naproxen), har nypon antiinflammatorisk effekt som inte hämmar blodplättarna och därmed undviks eventuella biverkningar för patienter med ökad risk för mag- eller hjärtproblem. Nypon fungerar för att minska artrit inflammation och associerad smärta eftersom den innehåller en stark galaktolipid (en fett från växtmembran), och maximerar bibehållandet av fytokemikalier (kemiska föreningar i växter som visat sig ha betydande hälsofördelar). Här kan du läsa mer och beställa nyponpulver, nyponpulver.se

Förutom deras värde för artrospatienter och personer med andra former av artrit, har nypon visat sig i djurstudier, kunna lindra symptomen av inflammatorisk tarmsjukdom (IBS). Mänskliga studier angående IBS och nypon förväntas starta inom kort, säger prefessorn. Men det är rimligt att anta att detsamma kommer att gälla hos människan. Personer med inflammatorisk tarmsjukdom bör uppmuntras att prova nypon. Han säger vidare att det inte alls är som starka syntetiska droger som obetänksamma människor tar, om de inte behöv. Man köper nypon på stormarknader, i hälsokostbutiker eller online – och om du tar lite mer än de rekommenderade doserna, finns det inte någon negativ konsekvens.