Resa & vaccination

Vaccinations tips vid resa

Vad du behöver vaccinera dig för när du ska ut och resa beror på vilket land du ska resa till, hur länge du ska vara i landet och hur din boendestandard kommer att vara.

Besöka vår mottagning vidavarldensvaccin, vi har vaccinationer i Helsingborg för just det land som du ska besöka.

Gravid och ska resa?

Ät malariatabletter om du ska till ett land som är drabbat av malaria. Både du och ditt barn kan bli väldigt sjuka om du blir smittad.

Du bör inte vaccinera dig mot gula febern om du är gravid. Om du ska åka till ett land där gula febern finns så bör du istället avboka din resa.

Hepatit A-vaccinering rekommenderas för nästan alla resor utanför Europa. Det behövs endast en dos för att du ska ha ett säkert skydd. Däremot kan du ta en till dos efter år för att du ska ha ett skydd mot Hepatit A i minst 20 år.

Vaccineringen mot Hepatit A heter Havrix. För denna vaccination krävs det att det har gått minst 6 månader mellan dos 1 och dos 2.

Det finns även ett vaccin mot både Hepatit A och B som heter Twinrix. Där krävs det tre doser med en intervall på en månad mellan första och andra dosen, och sedan ett halvår till ett år innan dos tre.