Tandläkare i Jönköping om munhälsa

En sund själ i en sund kropp är ett välkänt uttryck. Vad man kanske inte alltid tänker på är hur vår allmänhälsa och munhälsa står i samband med varandra. Att rökning är skadligt vet alla, men att ovanan förstör benvävnaden i munnen kanske inte lika många vet. En tandläkare i Jönköping informerade mig om vilka effekter, ohälsa i munnnen kan ge på tänderna.

Tandläkaren berättade också att ungdomar med övervikt tenderar att ha mer karies och drabbas av tandlossning tidigare än normalt. Han hade själv sett detta på sin klinik i Jönköping. Det finns även ett bevisat samband mellan hjärtkärlsjukdomar och tandlossning. Missköter du din munhygien lider du större risk att drabbas av inflammatoriska sjukdomar och har du redan problem med njurarna kan de påverkas. Har du diabetes eller astma ökar risken för munsjukdomar. Har du frågor om dina tänder och din mun, kan du kontakta en tandläkare i Jönköping, tandvardenhabo.se.

Vissa läkemedel gör så att salivproduktionen hämmas vilket kan leda till torr mun och då är tänderna extra utsatta för angrepp. Hälsa är ett helhetsbegrepp som innefattar så många olika delar av vår kropp och själ. Munnen är en av dessa.